Energimarknaden affärsnyheter för dig i energibranschen

VA TELEKOMMARKNADEN SPECIAL Intervju | 26 februari 2014 11:23

Tillit toppar teknik

”Alla pratar om partnerskap för att komma ut i andra branscher. Operatörerna ska hålla sig till sitt och ha andra till att göra annat. Det är en svår väg.” Det säger Magnus Melander i alliansen Swedish M2M Service Enablers, om sina intryck på plats i Barcelona under mobilmässan Mobile World Congress.

 

– Alla pratar om det, men det är svårt att verkligen göra partnerskap. Att starta ett partnerprogram brukar gå bra. Telia får mycket cred för sitt program. Men det räcker inte med att få ihop alla aktörer. Det gäller att få till affärer också – annars lämnar alla.

 

– Det är inte tekniska problem som ska lösas utan tillit. Innovationen kommer från mindre bolag. Grundproblemet med partnerskapsprogram är att alla ska berätta om sina case inför konkurrenterna. Det är inte så roligt. Man träffas – men pratar aldrig skarpt. Det är en jätteutmaning.

Magnus Melander tror inte att det skulle hjälpa om operatörerna förvärvade eller finansierade sina partners för att skapa långsiktighet eller utrymme  att utvecklas.

– Det är inte säkert att bolagen vill låta operatörerna investera, för då blir de bundna till operatörerna.

Amerikanska operatören AT&T ser han som en förebild.

– De tar stora grepp. De tar mycket utveckling inom it och plockar in i telekom. Det är väldigt modigt.

– I Europa finns bara ett par operatörer som har folk som kan integrera så, Telefonica och Deutsche Telekom. Förr i tiden var Telia med och tog fram gsm. I dag är de svenska operatörerna inte med och utvecklar hela affären.

 

– Operatörerna säger att M2M är intressant och kommer att växa. De sätter ihop ett gäng som jobbar med det. Alla läser samma rapporter och väljer att rikta in sig på smarta elmätare och automotive. Men för att inte bara sälja connectivity måste operatörerna verkligen in i branschen. Annars får de ingen roll. Att bara bygga partnerprogram är en svår väg.

– Det är Samsung, Apple och Ericsson som utvecklar industrin i dag. Operatörerna har abdikerat.

 

Efter genombrottet för smartphones befinner sig telekommarknaden i ett mellanläge inför nästa skifte. Det präglar stämningen på mässan. En försiktig optimism – men om vad?

– Stämningen är bra. Allting börjar sprattla. Det finns en framtidstro. Det känns som mer folk än någonsin och människor är glada. Men det är verkligen inte mycket nytt. Jag frågade mina kompisar efter Ericssons vd Hans Vestbergs tal i går: Vad kommer ni ihåg av det han sa? Ja, kanske något om den senaste basstationen.

 

David Hässler

Redaktör nyhetsbrevet VA Telekommarknaden

Kontakt